Przepisy na smakołyki dla psa

Poniżej prezentujemy przepisy na smakołyki i ciastka dla psów. Pamiętaj, aby sprawdzić czy dany przepis nie zawiera składników, które mogłyby zaszkodzić Twojemu psu w zależności od jego stanu zdrowia, alergii czy aktualnej diety.

Przepisy na smakołyki dla psa

Przepis na marchewkowe ciastka dla psa

  • Składniki: Duża marchewka, 250 g mąki pszennej, pół szklanki otrębów pszennych, 1,5 łyżki miodu, 1 jajko, 60 ml maślanki, pół łyżeczki soli, pół łyżki cukru, 50 g masła
  • Przepis: marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach.

Przepis na ciastka z wątróbką i natką pietruszki

  • Składniki: Mąka, jajka, wątróbka, natka pietruszki, warzywa (np. marchewka), olej dla psów lub oliwa z oliwek
  • Przepis: surową wątróbkę zblendować, dodać wszystkie pozostałe produkty i miksować aż do powstania jednolitej masy. Wylać na posmarowaną olejem blachę i piec około 10-20 min (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180-200 stopni. Wystudzone ciasto pociąć na paski lub kostki.

Przepis na ciastka z rybą

  • Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, łyżka oleju lnianego, 1 jajko, 1 szklanka mąki orkiszowej
  • Przepis: tuńczyka zblendować i dodać pozostałe składniki, zmieszać w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę i włożyć do piekarnika na około 15 minut, w temperaturze 160 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto pociąć na paski lub kostki. Zamiast tuńczyka można dać inną rybę świeżą lub mrożoną, bez ości.

Przepis na ciastka z kurczakiem

  • Składniki: 200 g mięsa z kurczaka, marchewka, szklanka wywaru po gotowanym mięsie, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki mąki
  • Przepis: Ugotować kurczaka z marchewką. Rozgnieść widelcem i dodać pozostałe składniki, zblendować do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć do blachy i piec 10-12 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto pociąć na kawałki.

Przepis na ciastka bezzbożowe dla psa z alergią

  • Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka, 1 gruszka, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki ryżowej, 4 łyżeczki alg lub czystka
  • Przepis: Gruszkę obrać i usunąć pestki, następnie zblendować do jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki. Ciasto rozwałkować i wyciąć foremką ciastka lub ulepić kulki. Piec 40 minut w piekarniku w 140 stopniach.

Przepisy na smakołyki dla psa – przechowywanie

Po upieczeniu i pokrojeniu ciasteczka przechowywać w szczelnym, suchym miejscu, np. w słoiku. Powinny być zjedzone w przeciągu kilku dni. Jeśli zrobisz więcej, możesz je zamrozić na zapas.

Zachęcamy do dzielenia się przepisami na Wasze sprawdzone przepisy w komentarzach!


Podoba Ci się nasz artykuł? Podaj go dalej miłośnikom psów!

Prawa autorskie. Artykuł stanowi własność serwisu psiPARK.pl i jest chroniony prawami autorskimi. Dozwolone jest udostępnianie bezpośredniego odnośnika do niniejszego artykułu w mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych. Kopiowanie, wykorzystywanie artykułu w całości lub części bez pisemnej zgody właściciela serwisu psiPARK.pl jest zabronione i może być ścigane prawnie.

Zdjęcie: pixabay.com

5 komentarzy o “Przepisy na smakołyki dla psa

  • Pingback: Domowe ciasteczka z wątróbką i marchewką dla psa - AjriszZona.pl

  • 23 grudnia 2016 o 09:14
    Permalink

    warto dodać, że właściwie wszystkie te przepisy można zrobić w wersji “dla alergika” jeśli wiemy na co pies jest uczulony po prostu zastępujemy dany składnik innym – robię różne ciastka, ale na mące ryżowej, orkiszowej lub konopnej, bez kurczaka i indyka 🙂 na 100% ciastka lepsze od kupnych

    Odpowiedz
    • 23 grudnia 2016 o 19:43
      Permalink

      Można też uprościć jeszcze bardziej: są 3 grupy składników:
      -mąka,
      -mięso/ryba
      -warzywa/owoce
      I dobrać w zależności od diety i zdrowia psa 🙂

      Odpowiedz
  • 23 lutego 2017 o 16:48
    Permalink

    Od razu zaznaczę, że to przepisy zebrane z internetu i niestety, nie zapisywałam z jakich stron czy forów :/

    DOMOWE CIASTECZKA OD ZUZANNY

    0,5kg wątróbki drobiowej – najwygodniej ją ugotować, bo potem łatwiej się wyrabia ciasto
    OPCJONALNIE puszka tuńczyka
    3 jajka
    1/3 szkl oleju – dla psa może być to olej lniany na dobre trawienie
    ok 2 szkl mąki
    pół szklanki płatków owsianych
    łyżka miodu
    zmielone siemię lniane, pestki dyni i nasiona słonecznika
    przyprawy (do wyboru): kurkuma, cynamon, bazylia, rozmaryn, imbir

    Wszystkie składniki blendujemy na leistą masę (ze względu na wątróbkę nie bardzo da się ją zagęścić)
    wylewamy na płaską brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180*. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie (a jest to ciężkie, bo niesamowicie pachnie!) i kroimy ciasteczka w kosteczkę.

    CIASTECZKA Z WĄTRÓBKĄ

    0,5 kg wątróbki wołowa lub drobiowa
    2 szklanki kiełków pszenicy
    2 łyżki mąki pszennej razowej
    1 szklanka gotowanego jęczmienia
    2 jajka
    3 łyżki masła orzechowego (bez soli)
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Zmiksuj ze sobą wątróbkę. Jak już będą zmiksowane dodaj jajka i masło orzechowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą rozdrobnione kiełki, mąkę oraz ugotowany jęczmień. Dodaj do nich teraz mieszankę z wątróbki i oliwę. Dobrze wymieszaj. Całość przełóż na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut. Po schłodzeniu pokrój na kawałki (ich wielkość zależy od wielkości psa). Przechowuj w lodówce lub zamrażarce.

    DROBNE PRZEKĄSKI

    Pół szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki masła orzechowego (bez soli)
    odrobina wody
    1,25 szklanki mąki

    Zmiksuj jajka, masło orzechowe, wodę i mleko. Następnie dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

    PRZYSMAK Z WĄTRÓBKI W 15 MINUT

    Pół kg wątróbek drobiowych
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 jajko

    Zmiksuj wątróbki drobiowe, dodaj jajko i miksuj jeszcze około minuty. Przełóż do garnuszka. Dodaj mąki zwykłej i kukurydzianej. Zmieszaj. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temp 200 stopni C. Przechowuj w zamrażarce.

    CIASTKA RYŻOWO BANANOWE Z NUTKĄ SEZAMU

    2 dojrzałe banany (obrać ze skórki)
    1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)
    1 szklanka mąki ryżowej

    Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich resztę składników, czyli mąkę i sezam. Dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta, rękoma formujemy płaskie placuszki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka). Pieczemy 20 minut.

    CIASTKA JABŁKOWO GRYCZANE

    0,5 litra zblendowanych na mus jabłek (ze skórką, bez pestek – 2 bardzo duże jabłka
    cynamon mielony (1 płaska łyżka)
    mąkę gryczaną (10 łyżek)
    olej rzepakowy (1 łyżka)
    zmielone w młynku łuskane pestki słonecznika (3 łyżki)
    otręby gryczane (2 łyżki)

    Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta n blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza, opcja góra-dół). Pieczemy 20 minut, po 20 minutach wyłączamy piekarnik, a blachę z ciastkami pozostawiamy jeszcze na 10 minut w nagrzanym piekarniku.

    PASZTECIKI

    500g wątróbki (tutaj była drobiowa)
    opakowanie kaszy jaglanej (ugotowanej)
    dwie duże marchewki
    dwa jajka
    mąka żytnia (ok pół szklanki)

    Wątróbkę i marchewkę zmielić, wymieszać masę z kaszą i jajami i można przelewać do formy. Gdyby masa była zbyt płynna można podsypać mąką.
    Piec ok 50 minut w temp. 180-200 stopni.
    Po ostygnięciu pokroić w kostkę, można wstawić „kęski” do piekarnika, żeby np. nie kruszyły się przy noszeniu w torbie.

    WARZYWNE CIASTECZKA

    500 g mąki żytniej
    4 jajka
    ok 100 g płatków owsianych

    dla lepszej smakowitości można mieszać składniki. My zrobiliśmy w 3 smakach, więc ciasto podzieliliśmy na 3 porcje

    3 średniej wielkości marchewki
    2 jabłka
    2 banany

    Smaki były następujące:
    z samą marchewką
    z marchewką i bananem
    z jabłkiem
    z jabłkami i bananem

    Wszystkie składniki dobrze zmiksowaliśmy. Ważne, żeby jabłek nie miksować z pestkami, ponieważ mogą one zaszkodzić psu.
    Pieczemy na papierze ok 45 minut w temp 170-180 stopni. My wyłączyliśmy piekarnik i zostawiliśmy ciacha żeby były bardziej kruche. Jeżeli jednak macie mniejszego psiaka to i ciasteczka będziecie robić mniejsze więc po 30-35 minutach można przykręcić temperaturę na 120 stopni – unikniecie wtedy przypalenia smakołyków.

    Odpowiedz
    • 23 lutego 2017 o 19:15
      Permalink

      Dziękujemy za podzielenie się 🙂 Wypróbujemy przy następnym pieczeniu.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Wpisz odpowiednią liczbę *

Scroll Up
error: Content is protected !!
Więcej w Artykuły, Porady
Książki o psach
Książki o psach: nasza lista 10 lektur obowiązkowych dla każdego miłośnika psów

Książki o psach, które warto przeczytać: 1. Tajemnice psiego umysłu, Stanley Coren 2. Jak rozmawiać z psem, Stanley Coren 3. Sygnały uspakajające.

Zamknij