
Poniżej prezentujemy przepisy na smakołyki i ciastka dla psów. Pamiętaj, aby sprawdzić czy dany przepis nie zawiera składników, które mogłyby zaszkodzić Twojemu psu w zależności od jego stanu zdrowia, alergii czy aktualnej diety.
Przepisy na smakołyki dla psa
Przepis na marchewkowe ciastka dla psa
- Składniki: Duża marchewka, 250 g mąki pszennej, pół szklanki otrębów pszennych, 1,5 łyżki miodu, 1 jajko, 60 ml maślanki, pół łyżeczki soli, pół łyżki cukru, 50 g masła
- Przepis: marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach.
Przepis na ciastka z wątróbką i natką pietruszki
- Składniki: Mąka, jajka, wątróbka, natka pietruszki, warzywa (np. marchewka), olej dla psów lub oliwa z oliwek
- Przepis: surową wątróbkę zblendować, dodać wszystkie pozostałe produkty i miksować aż do powstania jednolitej masy. Wylać na posmarowaną olejem blachę i piec około 10-20 min (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180-200 stopni. Wystudzone ciasto pociąć na paski lub kostki.
Przepis na ciastka z rybą
- Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, łyżka oleju lnianego, 1 jajko, 1 szklanka mąki orkiszowej
- Przepis: tuńczyka zblendować i dodać pozostałe składniki, zmieszać w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę i włożyć do piekarnika na około 15 minut, w temperaturze 160 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto pociąć na paski lub kostki. Zamiast tuńczyka można dać inną rybę świeżą lub mrożoną, bez ości.
Przepis na ciastka z kurczakiem
- Składniki: 200 g mięsa z kurczaka, marchewka, szklanka wywaru po gotowanym mięsie, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki mąki
- Przepis: Ugotować kurczaka z marchewką. Rozgnieść widelcem i dodać pozostałe składniki, zblendować do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć do blachy i piec 10-12 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto pociąć na kawałki.
Przepis na ciastka bezzbożowe dla psa z alergią
- Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka, 1 gruszka, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki ryżowej, 4 łyżeczki alg lub czystka
- Przepis: Gruszkę obrać i usunąć pestki, następnie zblendować do jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki. Ciasto rozwałkować i wyciąć foremką ciastka lub ulepić kulki. Piec 40 minut w piekarniku w 140 stopniach.

Domowe psie ciastka, fot. www.AjriszZona.pl
Przepisy na smakołyki dla psa – przechowywanie
Po upieczeniu i pokrojeniu ciasteczka przechowywać w szczelnym, suchym miejscu, np. w słoiku. Powinny być zjedzone w przeciągu kilku dni. Jeśli zrobisz więcej, możesz je zamrozić na zapas.
Zachęcamy do podzielenia się przepisami na Wasze sprawdzone przepisy w komentarzach!
Zobacz też na AjriszZona.pl:
- Przepis na psie ciastka z opiekacza [ZDJĘCIA]
- Domowe ciastka dla psa z kurczakiem [PRZEPIS + ZDJĘCIA]
- Domowe ciasteczka z wątróbką i marchewką dla psa [PRZEPIS] 10 urodziny Ajrisz
zux
jestem przerazona tymi przepisami …. wszystkie zawieraja make (zboze) i laktoze ktorych nie wolno psom dawac o mace ziemniaczanej nie wspomne … jak.dbacie o psa to lepiej zmielic mieso z marchewka i ryzem i upiec jak ciastka ewentualnie ususzyc mieso…czy ktos widzial kiedys wilka jedzacego zboze albo ciagnacego mleko od krowy?! toc psy to drapiezniki ktore potrzebuja min 80% miesa w pozywieniu zeby byc zdrowe …. jestem chodowca owczarkow a nie jakims leszczem z neta wiec wiem co mowie
endriu
Też jestem znawcą i wiem co mówię a mówię, że sam sobie zaprzeczasz, więc kiepski z ciebie znawca.
Martyna
Czy takie paszteciki lub ciastka są odpowiednie dla psów z przewlekłym zapaleniem trzustki?
Szukam czegoś co mogłabym robić dla swojej suni.
psiPARK.pl
Dla psów cierpiących na takie dolegliwości o dietę najlepiej zapytać weterynarza i stosować ją rygorystycznie. Ogólnie w problemach z trzustką najważniejsza jest jak najmniejsza ilość tłuszczu w pożywieniu. Przy odpowiednio dobranych składnikach, również samodzielne przygotowanie ciastek może być możliwe i sprawi pupilowi wiele radości.
Tutu
Zamawiam online [treść do wiad. redakcji] smakołyki dla mojego i normalnie je uwielbia. 😉
Monia
czemu prawie we wszystkich przepisach znalezionych w internecie jest sól? w tym z resztą też :/
Carlitta
Od razu zaznaczę, że to przepisy zebrane z internetu i niestety, nie zapisywałam z jakich stron czy forów :/
DOMOWE CIASTECZKA OD ZUZANNY
0,5kg wątróbki drobiowej – najwygodniej ją ugotować, bo potem łatwiej się wyrabia ciasto
OPCJONALNIE puszka tuńczyka
3 jajka
1/3 szkl oleju – dla psa może być to olej lniany na dobre trawienie
ok 2 szkl mąki
pół szklanki płatków owsianych
łyżka miodu
zmielone siemię lniane, pestki dyni i nasiona słonecznika
przyprawy (do wyboru): kurkuma, cynamon, bazylia, rozmaryn, imbir
Wszystkie składniki blendujemy na leistą masę (ze względu na wątróbkę nie bardzo da się ją zagęścić)
wylewamy na płaską brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180*. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie (a jest to ciężkie, bo niesamowicie pachnie!) i kroimy ciasteczka w kosteczkę.
CIASTECZKA Z WĄTRÓBKĄ
0,5 kg wątróbki wołowa lub drobiowa
2 szklanki kiełków pszenicy
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 szklanka gotowanego jęczmienia
2 jajka
3 łyżki masła orzechowego (bez soli)
1 łyżka oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Zmiksuj ze sobą wątróbkę. Jak już będą zmiksowane dodaj jajka i masło orzechowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą rozdrobnione kiełki, mąkę oraz ugotowany jęczmień. Dodaj do nich teraz mieszankę z wątróbki i oliwę. Dobrze wymieszaj. Całość przełóż na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut. Po schłodzeniu pokrój na kawałki (ich wielkość zależy od wielkości psa). Przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
DROBNE PRZEKĄSKI
Pół szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego (bez soli)
odrobina wody
1,25 szklanki mąki
Zmiksuj jajka, masło orzechowe, wodę i mleko. Następnie dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
PRZYSMAK Z WĄTRÓBKI W 15 MINUT
Pół kg wątróbek drobiowych
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajko
Zmiksuj wątróbki drobiowe, dodaj jajko i miksuj jeszcze około minuty. Przełóż do garnuszka. Dodaj mąki zwykłej i kukurydzianej. Zmieszaj. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temp 200 stopni C. Przechowuj w zamrażarce.
CIASTKA RYŻOWO BANANOWE Z NUTKĄ SEZAMU
2 dojrzałe banany (obrać ze skórki)
1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)
1 szklanka mąki ryżowej
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich resztę składników, czyli mąkę i sezam. Dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta, rękoma formujemy płaskie placuszki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka). Pieczemy 20 minut.
CIASTKA JABŁKOWO GRYCZANE
0,5 litra zblendowanych na mus jabłek (ze skórką, bez pestek – 2 bardzo duże jabłka
cynamon mielony (1 płaska łyżka)
mąkę gryczaną (10 łyżek)
olej rzepakowy (1 łyżka)
zmielone w młynku łuskane pestki słonecznika (3 łyżki)
otręby gryczane (2 łyżki)
Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta n blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza, opcja góra-dół). Pieczemy 20 minut, po 20 minutach wyłączamy piekarnik, a blachę z ciastkami pozostawiamy jeszcze na 10 minut w nagrzanym piekarniku.
PASZTECIKI
500g wątróbki (tutaj była drobiowa)
opakowanie kaszy jaglanej (ugotowanej)
dwie duże marchewki
dwa jajka
mąka żytnia (ok pół szklanki)
Wątróbkę i marchewkę zmielić, wymieszać masę z kaszą i jajami i można przelewać do formy. Gdyby masa była zbyt płynna można podsypać mąką.
Piec ok 50 minut w temp. 180-200 stopni.
Po ostygnięciu pokroić w kostkę, można wstawić „kęski” do piekarnika, żeby np. nie kruszyły się przy noszeniu w torbie.
WARZYWNE CIASTECZKA
500 g mąki żytniej
4 jajka
ok 100 g płatków owsianych
dla lepszej smakowitości można mieszać składniki. My zrobiliśmy w 3 smakach, więc ciasto podzieliliśmy na 3 porcje
3 średniej wielkości marchewki
2 jabłka
2 banany
Smaki były następujące:
z samą marchewką
z marchewką i bananem
z jabłkiem
z jabłkami i bananem
Wszystkie składniki dobrze zmiksowaliśmy. Ważne, żeby jabłek nie miksować z pestkami, ponieważ mogą one zaszkodzić psu.
Pieczemy na papierze ok 45 minut w temp 170-180 stopni. My wyłączyliśmy piekarnik i zostawiliśmy ciacha żeby były bardziej kruche. Jeżeli jednak macie mniejszego psiaka to i ciasteczka będziecie robić mniejsze więc po 30-35 minutach można przykręcić temperaturę na 120 stopni – unikniecie wtedy przypalenia smakołyków.
psipark.pl
Dziękujemy za podzielenie się 🙂 Wypróbujemy przy następnym pieczeniu.
Anna
Fajne przepisy dla piesków, z jedną uwagą… Sporo w nich mąki, jest też mąka kukurydziana, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Proponuję zamienić mąki zbożowe mąką: migdałową, ryżową (z białego ryżu – lepiej przyswajalna od brązowego ryżu), ewentualnie z płatków owsianych. Dobrym zamiennikiem jajek (czasem psy mają uczulenie na jajka) jest mus jabłkowy bez cukru. Od czasu do czasu robię taki mus, przekładam do słoików i trzymam w lodówce.
Wszystkim pieskom życzę smacznego, a właścicielom – wytrwałości w pieczeniu. Dziękuję też za powyższe przepisy. Wykorzystam!
ares
warto dodać, że właściwie wszystkie te przepisy można zrobić w wersji „dla alergika” jeśli wiemy na co pies jest uczulony po prostu zastępujemy dany składnik innym – robię różne ciastka, ale na mące ryżowej, orkiszowej lub konopnej, bez kurczaka i indyka 🙂 na 100% ciastka lepsze od kupnych
psipark.pl
Można też uprościć jeszcze bardziej: są 3 grupy składników:
-mąka,
-mięso/ryba
-warzywa/owoce
I dobrać w zależności od diety i zdrowia psa 🙂