Przepisy na domowe smakołyki dla psa to rozwiązanie, gdy pojawia się pytanie: „Co zamiast smaczków dla psa?”. Jeśli chcesz podarować Twojemu psu smaczki inne, niż te ze sklepowej półki, to ten artykuł jest dla Ciebie! Poniżej prezentujemy przepisy na domowe smakołyki i ciastka dla psów. Zrobisz je szybko, a Twój pies będzie zachwycony. Nasze przepisy na domowe smakołyki dla psa sprawdzą się nie tylko na Święta.
Pamiętaj, aby sprawdzić czy dany przepis nie zawiera składników, które mogłyby zaszkodzić Twojemu psu w zależności od jego stanu zdrowia, alergii czy aktualnej diety.
Przepisy na domowe smakołyki dla psa
Przepis na marchewkowe ciastka dla psa
- Składniki: Duża marchewka, 250 g mąki pszennej, pół szklanki otrębów pszennych, 1,5 łyżki miodu, 1 jajko, 60 ml maślanki, pół łyżeczki soli, pół łyżki cukru, 50 g masła
- Przepis: marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach.
Przepis na ciastka z wątróbką i natką pietruszki
- Składniki: Mąka, jajka, wątróbka, natka pietruszki, warzywa (np. marchewka), olej dla psów lub oliwa z oliwek
- Przepis: surową wątróbkę zblendować, dodać wszystkie pozostałe produkty i miksować aż do powstania jednolitej masy. Wylać na posmarowaną olejem blachę i piec około 10-20 min (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180-200 stopni. Wystudzone ciasto pociąć na paski lub kostki.
Przepis na ciastka z rybą
- Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, łyżka oleju lnianego, 1 jajko, 1 szklanka mąki orkiszowej
- Przepis: tuńczyka zblendować i dodać pozostałe składniki, zmieszać w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę i włożyć do piekarnika na około 15 minut, w temperaturze 160 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto pociąć na paski lub kostki. Zamiast tuńczyka można dać inną rybę świeżą lub mrożoną, bez ości.
Przepis na ciastka z kurczakiem
- Składniki: 200 g mięsa z kurczaka, marchewka, szklanka wywaru po gotowanym mięsie, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki mąki
- Przepis: Ugotować kurczaka z marchewką. Rozgnieść widelcem i dodać pozostałe składniki, zblendować do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć do blachy i piec 10-12 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto pociąć na kawałki.
Przepis na ciastka z ryżem (bez przenicy)
- Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka, 1 gruszka, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki ryżowej, 4 łyżeczki alg lub czystka
- Przepis: Gruszkę obrać i usunąć pestki, następnie zblendować do jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki. Ciasto rozwałkować i wyciąć foremką ciastka lub ulepić kulki. Piec 40 minut w piekarniku w 140 stopniach.
Przepisy na domowe smakołyki dla psa – przechowywanie
Po upieczeniu i pokrojeniu smakołyki przechowywać w szczelnym, suchym miejscu, np. w słoiku. Powinny być zjedzone w przeciągu kilku dni. Jeśli zrobisz więcej, możesz je zamrozić na zapas. Możesz też podzielić się z innymi podarowując je w postaci świątecznego prezentu dla psa!
Domowe smakołyki dla psa – na co uważać?
Jeśli podajesz Twojemu psu domowe psie smakołyki, zwróć uwagę na kilka istotnych rzeczy.
- Czy smakołyki nie posiadają składników, które mogłyby zaszkodzić Twojemu pupilowi? Upewnij się, że Twój pies nie ma alergii, a gdy podajesz mu dany składnik pierwszy raz, rób to ostrożnie i obserwuj reakcję Twojego pupila.
- Czy domowe smakołyki dla psa są świeże? Pamiętaj, że nie zawierają konserwantów i nie nadają się do długiego przechowywania.
- Domowe psie smakołyki nie powinny stanowić podstawy diety Twojego psa. Podawaj je z umiarkowaniem jako nagrodę i przysmak.
- Uważaj też na kalorie, zwłaszcza, gdy Twój pies ma problemy z wagą.
Przepisy na domowe smakołyki dla psa – więcej pomysłów
- Polecamy na naszym blogu AjriszZona.pl: Przepis na psie ciastka z kurczaka, z wątróbką oraz marchewką oraz na psie ciastka z opiekacza [ZDJĘCIA]
- Sprawdź też artykuł powiązany: Jak zrobić smaczki dla psa samemu
Podziel się w komentarzu przepisami na przepisy ulubionych smakołyków Twojego psa!
Zobacz też:
- Filmy o psach – nie tylko na Święta!
- Co kupić psu na prezent?
- Pomysły na prezent dla miłośnika psa i dla psiary
- Co pies może jeść z wigilijnego stołu?
zux
jestem przerazona tymi przepisami …. wszystkie zawieraja make (zboze) i laktoze ktorych nie wolno psom dawac o mace ziemniaczanej nie wspomne … jak.dbacie o psa to lepiej zmielic mieso z marchewka i ryzem i upiec jak ciastka ewentualnie ususzyc mieso…czy ktos widzial kiedys wilka jedzacego zboze albo ciagnacego mleko od krowy?! toc psy to drapiezniki ktore potrzebuja min 80% miesa w pozywieniu zeby byc zdrowe …. jestem chodowca owczarkow a nie jakims leszczem z neta wiec wiem co mowie
endriu
Też jestem znawcą i wiem co mówię a mówię, że sam sobie zaprzeczasz, więc kiepski z ciebie znawca.
Jarek ka
Hej znawco hodowlany!
Ryż, to też zborze!
psiPARK.pl
To są smakołyki, nie pełnowartościowa karma dla psa. I tak jak napisaliśmy, należy wcześniej upewnić się, czy dany przepis nie zawiera składników, które nie pasują do diety czy stanu zdrowia psa. Pozdrawiamy serdecznie
Martyna
Czy takie paszteciki lub ciastka są odpowiednie dla psów z przewlekłym zapaleniem trzustki?
Szukam czegoś co mogłabym robić dla swojej suni.
psiPARK.pl
Dla psów cierpiących na takie dolegliwości o dietę najlepiej zapytać weterynarza i stosować ją rygorystycznie. Ogólnie w problemach z trzustką najważniejsza jest jak najmniejsza ilość tłuszczu w pożywieniu. Przy odpowiednio dobranych składnikach, również samodzielne przygotowanie ciastek może być możliwe i sprawi pupilowi wiele radości.
Tutu
Zamawiam online [treść do wiad. redakcji] smakołyki dla mojego i normalnie je uwielbia. 😉
Monia
czemu prawie we wszystkich przepisach znalezionych w internecie jest sól? w tym z resztą też :/
psiPARK.pl
Możesz pominąć sól w smakołykach dla Twojego psa.
Carlitta
Od razu zaznaczę, że to przepisy zebrane z internetu i niestety, nie zapisywałam z jakich stron czy forów :/
DOMOWE CIASTECZKA OD ZUZANNY
0,5kg wątróbki drobiowej – najwygodniej ją ugotować, bo potem łatwiej się wyrabia ciasto
OPCJONALNIE puszka tuńczyka
3 jajka
1/3 szkl oleju – dla psa może być to olej lniany na dobre trawienie
ok 2 szkl mąki
pół szklanki płatków owsianych
łyżka miodu
zmielone siemię lniane, pestki dyni i nasiona słonecznika
przyprawy (do wyboru): kurkuma, cynamon, bazylia, rozmaryn, imbir
Wszystkie składniki blendujemy na leistą masę (ze względu na wątróbkę nie bardzo da się ją zagęścić)
wylewamy na płaską brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180*. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie (a jest to ciężkie, bo niesamowicie pachnie!) i kroimy ciasteczka w kosteczkę.
CIASTECZKA Z WĄTRÓBKĄ
0,5 kg wątróbki wołowa lub drobiowa
2 szklanki kiełków pszenicy
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 szklanka gotowanego jęczmienia
2 jajka
3 łyżki masła orzechowego (bez soli)
1 łyżka oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Zmiksuj ze sobą wątróbkę. Jak już będą zmiksowane dodaj jajka i masło orzechowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą rozdrobnione kiełki, mąkę oraz ugotowany jęczmień. Dodaj do nich teraz mieszankę z wątróbki i oliwę. Dobrze wymieszaj. Całość przełóż na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut. Po schłodzeniu pokrój na kawałki (ich wielkość zależy od wielkości psa). Przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
DROBNE PRZEKĄSKI
Pół szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego (bez soli)
odrobina wody
1,25 szklanki mąki
Zmiksuj jajka, masło orzechowe, wodę i mleko. Następnie dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
PRZYSMAK Z WĄTRÓBKI W 15 MINUT
Pół kg wątróbek drobiowych
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajko
Zmiksuj wątróbki drobiowe, dodaj jajko i miksuj jeszcze około minuty. Przełóż do garnuszka. Dodaj mąki zwykłej i kukurydzianej. Zmieszaj. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temp 200 stopni C. Przechowuj w zamrażarce.
CIASTKA RYŻOWO BANANOWE Z NUTKĄ SEZAMU
2 dojrzałe banany (obrać ze skórki)
1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)
1 szklanka mąki ryżowej
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich resztę składników, czyli mąkę i sezam. Dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta, rękoma formujemy płaskie placuszki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka). Pieczemy 20 minut.
CIASTKA JABŁKOWO GRYCZANE
0,5 litra zblendowanych na mus jabłek (ze skórką, bez pestek – 2 bardzo duże jabłka
cynamon mielony (1 płaska łyżka)
mąkę gryczaną (10 łyżek)
olej rzepakowy (1 łyżka)
zmielone w młynku łuskane pestki słonecznika (3 łyżki)
otręby gryczane (2 łyżki)
Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta n blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza, opcja góra-dół). Pieczemy 20 minut, po 20 minutach wyłączamy piekarnik, a blachę z ciastkami pozostawiamy jeszcze na 10 minut w nagrzanym piekarniku.
PASZTECIKI
500g wątróbki (tutaj była drobiowa)
opakowanie kaszy jaglanej (ugotowanej)
dwie duże marchewki
dwa jajka
mąka żytnia (ok pół szklanki)
Wątróbkę i marchewkę zmielić, wymieszać masę z kaszą i jajami i można przelewać do formy. Gdyby masa była zbyt płynna można podsypać mąką.
Piec ok 50 minut w temp. 180-200 stopni.
Po ostygnięciu pokroić w kostkę, można wstawić „kęski” do piekarnika, żeby np. nie kruszyły się przy noszeniu w torbie.
WARZYWNE CIASTECZKA
500 g mąki żytniej
4 jajka
ok 100 g płatków owsianych
dla lepszej smakowitości można mieszać składniki. My zrobiliśmy w 3 smakach, więc ciasto podzieliliśmy na 3 porcje
3 średniej wielkości marchewki
2 jabłka
2 banany
Smaki były następujące:
z samą marchewką
z marchewką i bananem
z jabłkiem
z jabłkami i bananem
Wszystkie składniki dobrze zmiksowaliśmy. Ważne, żeby jabłek nie miksować z pestkami, ponieważ mogą one zaszkodzić psu.
Pieczemy na papierze ok 45 minut w temp 170-180 stopni. My wyłączyliśmy piekarnik i zostawiliśmy ciacha żeby były bardziej kruche. Jeżeli jednak macie mniejszego psiaka to i ciasteczka będziecie robić mniejsze więc po 30-35 minutach można przykręcić temperaturę na 120 stopni – unikniecie wtedy przypalenia smakołyków.
psipark.pl
Dziękujemy za podzielenie się 🙂 Wypróbujemy przy następnym pieczeniu.
Anna
Fajne przepisy dla piesków, z jedną uwagą… Sporo w nich mąki, jest też mąka kukurydziana, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Proponuję zamienić mąki zbożowe mąką: migdałową, ryżową (z białego ryżu – lepiej przyswajalna od brązowego ryżu), ewentualnie z płatków owsianych. Dobrym zamiennikiem jajek (czasem psy mają uczulenie na jajka) jest mus jabłkowy bez cukru. Od czasu do czasu robię taki mus, przekładam do słoików i trzymam w lodówce.
Wszystkim pieskom życzę smacznego, a właścicielom – wytrwałości w pieczeniu. Dziękuję też za powyższe przepisy. Wykorzystam!
ares
warto dodać, że właściwie wszystkie te przepisy można zrobić w wersji „dla alergika” jeśli wiemy na co pies jest uczulony po prostu zastępujemy dany składnik innym – robię różne ciastka, ale na mące ryżowej, orkiszowej lub konopnej, bez kurczaka i indyka 🙂 na 100% ciastka lepsze od kupnych
psipark.pl
Można też uprościć jeszcze bardziej: są 3 grupy składników:
-mąka,
-mięso/ryba
-warzywa/owoce
I dobrać w zależności od diety i zdrowia psa 🙂